HTML

2008.11.14. 16:57 hmolnarj

Szavak, amiket a blogerek használnak

Feed
Egy XML-alapú fájl (jellemzően RSS vagy Atom formátumban), melybe a blog tartalma kerül. Ezt az erre szakosodott asztali vagy webes programokkal lehet elolvasni. Megkülönböztetjük a teljes feedet, amelybe a bejegyzés teljes tartalma belekerül, a részleges feedből, amibe csak egy része (jellemzően a bevezető). A feed tartalmazza a blogbejegyzés linkjét. Minthogy a feed formátuma szabványos, a tartalom könnyen felhasználható szoftverek (például keresők vagy elemző programok) számára.

Export, import
Lehetőség van az egyes blogrendszerek közötti átjárhatóságra. Ilyenkor az addig elkészült bejegyzéseket exportálhatjuk/importálhatjuk. Kialakulása ahhoz köthető, hogy a blogolás tömeges elterjedésével egyes blogszolgáltatók felvásároltak másokat, vagy összeolvadtak velük, és üzletpolitikai szempontból biztosítani kellett az addig elkészített blogok folytonosságát.

Blogroll
Blogok listája. Általában egy blogger a blogja mellett feltünteti a kedvenc blogjainak listáját vagy ajánlhat olvasmányokat a témában érdeklődő olvasó számára.

Blogsite
Gyakran összekeverik egy egyszerű bloggal vagy blog site-tal, de egy blogsite egy weboldal, ami különböző forrásokból kombinálja a blog feedeket jellemzően tematikusan. Ilyenek például az egyes témával foglalkozó un. "planet" oldalak, amik jellemzően 10-20 blog tartalmát vonják össze és jelenítik meg egy blogként. Ide tartoznak még a különböző híroldalak, vagy az egyes blogszolgáltatók válogatásai is.

Társszerző
A blogger engedélyt adhat más bloggereknek is bejegyzések küldéséhez. Több blogger együttes munkája alakítja/alakította ki a mai blogközösségeket.

Szerkesztő
Amennyiben egy blognak több szerzője van, lehet közöttük szerkesztő. A szerkesztő felügyeli a blogot és át tudja írni a többi szerző műveit. Sok esetben egy szerkesztő jóváhagyása kell ahhoz, hogy publikálni lehessen egy bejegyzést. Közösségi blogonként változik, hogy hány szerkesztő van és hogy mi a feladatkörük.

Hozzászólás, komment
Az egyes bejegyzésekhez külön-külön kapcsolódó megjegyzés. A látogatók ebben reagálhatnak a bejegyzésre, illetve a szerző válaszolhat a felvetésekre.

Liveblog
Egy adott eseményről történő élő tudósítás. Vagy mikroblog formátumban történik, vagy egy bejegyzést szerkeszt a szerző, abba írva bele az új fejleményeket.

Moblog
A „mobil” és a „blog” szóösszetétele. Egy blog, ami főleg mobiltelefonról SMS és MMS formájában érkezett bejegyzéseket tartalmaz. Gyakran fotóblog.

Permalink
Állandó link. Egyetlen bejegyzés egyedi URL-je, azaz egy konkrét bejegyzésre mutató link.

Pingback
Egy „riasztás”, ami figyelmezteti egy bejegyzés eredeti szerzőjét, hogy valaki az eredeti bejegyzését linkelte egy másik blogbejegyzésben. Általában megjegyzésként is megjelenik.

Sablon
A blogírás tömegessé válásával terjedt el. Segítségével az általában kezdő blogger egy kész kialakítású oldalt kap, amire feltöltheti bejegyzéseit. Legtöbbször kiterjed az oldalszerkezetre, a dizájnra, és egyéb grafikai megoldásokra. A sablon bármikor módosítható a blogger tudása/kívánságai szerint.

Shoutbox
Üzenőfal. A látogatók itt beszélhetnek a bloggerrel és/vagy egymással. Jellemzően nem az egyes blog-bejegyzésekhez tartozik, mint a kommentek, hanem magához a bloghoz, mint szerves egészhez.

TrackBack
A pingbackhez hasonló technika, ám lényeges különbség, hogy a blogbejegyzés szerzője maga választja ki, hogy a bejegyzése milyen más blogbejegyzésekhez kapcsolódik, míg a pingback automatikus.

Blogszolgáltató
Olyan webes szolgáltatás, ami - jellemzően ingyen - lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy minden technikai ismeret nélkül blogot indítson.

Blogmotor
Olyan szoftver, ami lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a saját tárhelyén vagy szerverén blogot indítson. Ezek általában jóval funkciógazdagabbak és flexibilisebbek mint a blogszolgáltatók által nyújtott felület, ám telepítésük és karbantartásuk szakértelmet követel.

Blog hálózat
Több blog együttese, amik valamilyen szinten össze vannak kapcsolódva. Általában közös a tulajdonosuk vagy szerzőjük. Jellemzően megjelenés, stratégia és stílus szempontjából is hasonlóak egymáshoz.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Blog

Szólj hozzá!

Címkék: blog permalink definició blogroll liveblog moblog


A bejegyzés trackback címe:

https://holblogoljak.blog.hu/api/trackback/id/tr62769105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása